Danıştay tarafından “Ödenecek İlaçlar Listesi”nde değişiklik yapılmasını öngören yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması
Danıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bazı ilaçların “Ücretli İlaçlar Listesi”nden çıkarılmasına ilişkin 8 Eylül 2021 tarihli yönetmeliğinin yürütmesini durdurdu.
Tüm Eczacılar ve Hastalar Birliği (TEİS) tarafından 8 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de, Danıştay Sağlık Bakanlığı ve SGK aleyhine, ilgili bölümün iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Ücretli İlaçlar Listesinde yer alan ilaçların listesi. 10. Daire’de dava açıldı.
SGK savunmasında, düzenlemenin Orta Vadeli Program kapsamında ilaç bütçesinin etkin tahsisini gerçekleştirmek, sağlık harcamalarında bütçe disiplininin sürdürülebilirliğini sağlamak ve Kamu harcamalarını öngörülebilir kılmak.
Savunmada, bu ilaçların geri ödeme kapsamından çıkarılması durumunda insan sağlığında geri dönüşü olmayan bir hastalık riskinin olup olmayacağına ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın görüşüne dikkat çekilerek, geri alınmasına karar verilen ilaçların geri ödenmediği savunuldu. listeden hayati öneme sahip olmadığı ve hastaların tedavisinde herhangi bir aksama olmayacağı belirtildi.
Sanık Sağlık Bakanlığı’nın savunmasında, finanse edilecek sağlık hizmetlerinin bakanlığın görüşü alınarak SGK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlendiği ve yönetmeliğin SGK Başkanlığı tarafından oluşturulduğu, bakanlığın davadan çekilmesi istendi.
“Sağlık Bakanlığı’nın görüşü sorulmadı”
Savunmaları değerlendiren daire başkanlığı, finanse edilecek sağlık hizmetlerinin ödeme şekil ve esaslarının belirlenmesinde SGK’nın yetkili yönetim olduğunu, ancak kurumun bu konuda herhangi bir düzenleme yapmadan önce Sağlık Bakanlığı’ndan görüş almak zorunda olduğunu bildirdi. .
Dava konusu düzenlemeye ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından rastgele verilmiş bir görüş bulunmadığının belirtildiği kararda şu ifadeler kullanıldı:
“Davalı SGK tarafından 3 Aralık 2018 ve 9 Eylül 2019 tarihli yazısı ile bakanlıktan mütalaa istendiği ileri sürülmesine rağmen dava dosyasına sunulan belgelerin 2018 ve 2019 yıllarına ait olduğu ve bu mütalaa yazılarının dava konusu yönetmeliğe uymadığı, Sağlık Bakanlığı’ndan görüş istenmediği sonucuna varıldı.
Bu durumda Sağlık Uygulama Tebliği Ekinde yer alan Ücretli İlaçlar Listesinde değişikliğe konu olan yönetmeliğin yayımlanmasından önce bakanlıktan görüş alınması yasal zorunluluk olmakla birlikte, dava konusu değişiklikler bu yükümlülük yerine getirilmeden önce yapılmış ve Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Hukuka uygunluk yoktu.”
Kararda, unsurun mevcut haliyle uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan veya imkansız kayıplara yol açacağı vurgulanmış ve bu nedenle düzenlemelerin yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği bildirilmiştir.